Het aantal werklozen is in september voor de vijfde maand op rij gedaald. Maar de daling was zo beperkt dat het werkloosheidspercentage gelijk bleef op 8 procent, hetzelfde niveau als in augustus.
Dat bleek donderdag bij de publicatie van de maandelijkse arbeidsmarktcijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal werklozen is in september met vierduizend gedaald ten opzichte van augustus. Dat is minder dan de daling van 13 duizend personen die te zien was van juli op augustus.
Per saldo bleef in september 8 procent van de beroepsbevolking werkloos, evenveel als in augustus. Er waren in september 628 duizend personen werkloos. De gemiddelde daling van het aantal werklozen lag in de afgelopen drie maanden op 10 duizend per maand.
Volgens de internationale definitie van de werkloosheid, waarbij iedereen die werkt of wil werken als onderdeel van de beroepsbevolking wordt gezien, daalde de werkloosheid procentueel wel in september. Op basis van deze meetwijze kwam de Nederlandse werkloosheid in september uit op 6,5 procent, tegen 6,6 procent in augustus. Met ingang van 2015 stapt het CBS over op de internationale definitie.
Minder mannen werkloos, maar ook minder mannen actief
In de afgelopen vijf maanden was de sterkste daling van de werkloosheid te zien bij mannen. Het aantal werklozen onder mannen zakte met 37 duizend, tegen 23 duizend bij vrouwen.
Wel is het zo dat bij mannen het aantal werkenden minder hard toenam dan de werkloosheid afnam. "Dit betekent dat minder mannen actief zijn op de arbeidsmarkt", aldus het CBS. Bij vrouwen steeg het aantal werkenden juist sneller dan de werkloosheid daalde.
Meer mensen aan het werk
Sinds april dit jaar is er per saldo wel sprake van groei van de werkzame beroepsbevolking. Er zijn meer mensen aan het werk, aldus het CBS. Het statistiekbureau definieert de werkzame beroepsbevolking hierbij als het aantal mensen dat 12 uur per week of meer werkt.
Het aantal lopende WW-uitkeringen daalde in september met 2,4 procent tot 420 duizend. De sterkste dalingen waren zichtbaar in de bouw en het onderwijs.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl